Bokmässan 2019

Tema: BOKMÄSSAN 2019

CHARMIGAST: Mikael Bergstrand om sköra, skeva gubbar

En av Bokmässans charmigaste framträdanden 2019 stod Mikael Bergstrand för då han talade om sin författargärning inom ”gubblit” – de äldre männens motsvarighet till feelgoodgenren chic lit, till skillnad från exempelvis Nick Hornbys ”lad lit”.


– Jag skriver varken om unga kvinnor eller unga män, men jag skriver i den genren ändå och jag skriver mycket om äldre män, så det blir gubblit, förklarar Mikael Bergstrand.

Man skulle kunna tro att läsarna som köade för att köpa Mikael Bergstrands gubblit vore äldre män, men så är sällan fallet.

– Litteratur om män är ofta storslaget, episkt och med starka berättelser. Men det är också intressant att lyfta på locket och se på det bräckliga och ynkliga som finns hos män. Det är nästan bara kvinnor som läser skönlitteratur och kvinnor tycker om att läsa ur det perspektivet.


Mikael Bergstrand är mest känd för ”Delhis vackraste händer”, som är första delen i serien om svenskbeige Göran och indiske Yogi.

– Det handlar mycket om ett möte mellan karaktärer. Jag jobbar mycket på karaktärerna innan jag börjar skriva. De har fått kött, blod, tankar och känslor innan jag börjar skriva.

Hans feelgoodböcker tar ofta upp tunga ämnen, som psykisk ohälsa, och Mikael Bergstrand är öppen om att han själv har tvångssyndrom.

– Det är en ständigt pågående process att acceptera det man har som inte är riktigt normalt, säger Mikael Bergstrand och påpekar att det inte bara finns plats för det skeva och det skavda – det är faktiskt ett ganska populärt ämne i böcker, som exempelvis i Fredrik Backmans ”Folk med ångest”.

Huvudpersonen i den senaste romanen ”Ingemar Modigs uppvaknande” är en tvångsneurotiker som blir vän med flyktingflickan Dalia från Syrien och kämpar mot sin nemesis lokalreportern Ludvig ”dököttet” Nilsson. Allt utspelas i den fiktiva orten Borstafors.

– Det är spännande att skapa en plats och så får man reaktionen ”Är det inte Finspång?” eller ”Är det inte Örkelljunga?”, säger Mikael Bergstrand.

PETRONELLA SIMONSBACKA

SPÄNNANDE FÖRSTA MÖTE PÅ BOKMÄSSAN

Bokbranschens fokus på det digitala märks inte bara på läsarnas intresse för e-böcker och strömmande ljudböcker.

Mycket av själva förlagsarbetet sker nu för tiden online.


I Lumenos monter möttes i dag för första gången illustratören Annika Wiklund (i mitten på bilden) och författarparet Catarina och Sven-Åke Wahlström. Deras bok ”Mumlande Humlan”, en saga om att vara annorlunda, kom ut i slutet av sommaren och är parets författardebut.
– Det börjar med myran Tyra som tycker det är stökigt i stacken och bygger sig ett hus vid sidan om, berättar Catarina Wahlström.
Boken är Annika Wiklunds sjunde bok som illustratör.
– Bilderna är fantastiska, säger Catarina Wahlström.


PETRONELLA SIMONSBACKA

VÄRLDENS FÖRSTA BARNBOK OM HiFi NU PÅ TYSKA

På torsdagen släpptes ”Detektiv Långöra och Bonkostölden” av Andreas Svalander, med illustrationer av Emma Svalander.
– Den handlar om en kanin som känner sig instängd i sin kaninkropp. Han vet att han har en skarp detektiv inne i sig, men vet inte hur den ska komma ut, berättar Andreas Svalander.
Paret gav ut sin första barnbok förra året, men är mest kända för boken ”Brumfällan”, som främst har sålts i HiFi-butiker.
– Den svenska marknaden är inte så stor, men vi fick igen våra kostnader på första HiFi-mässan.
Boken gavs ut i början av 2019 och har redan översatts till tyska. Andreas Svalander har hittills levererat 2000 exemplar av ”Die Brummtrolle” till Tyskland.
– Nu håller vi på med en engelsk översättning. Vi kommer att översätta den till både brittisk och amerikansk engelska. Att den är så het beror på att det är är världens första barnbok med HiFi-perspektiv, förklarar Andreas Svalander.
PETRONELLA SIMONSBACKA

INTE OFFER: Samuel Karlsson skriver om starka kvinnor

Lasse Winkler intervjuade på Lind & Co:s scen Samuel Karlsson, som skriver serien om Morden på Mörkö. Inte minst tekniken i hans skrivande diskuterades.
– Att kunna flytta handlingen bakåt i tiden och till en annan plats ger en annan stämning. Det är ett medvetet grepp, för jag tycker själv om den typen av böcker, säger Samuel Karlsson.
Huvudpersonen i Morden på Mörkö är Jessica Jackson, polis i Västervik.
– När jag började skriva deckare var kvinnor oftast bara offer, så jag ville bryta det mönstret och ha en stark kvinnlig karaktär, säger Samuel Karlsson, som tänker på sina böcker som tv-serier.
– Jag ser varje del som en säsong av en tv-serie, med sin egen karaktär och sitt eget början och slut, förklarar han.
PETRONELLA SIMONSBACKA

Nyfikenhet på Petter Stordalens strawberry publishing

På torsdagsförmiddagen var det trångt i DI Weekends monter då Karin Linge Nordh och Rebecca Leffler, publicistisk chef respektive vd för bokförlaget Strawberry Publishing, intervjuades.
– Vi är i uppstartsfasen och analyserar olika möjligheter. I framtiden måste förlagen kanske vara mer av agenter för författare, säger Karin Linge Nordh, som tror på att ha ett mindre antal författare, men istället hårdsatsa på att lansera dem.
Diskussionen kom också in på nödvändigheten av öppenhet inför nya tekniska format, kanske sådana som ännu inte kan förutses.
– Man visste inte hur stor ljudboken skulle bli innan den kom, säger Rebecca Leffler.
Uppenbarligen är nyfikenheten stor kring vad Petter Stordalens förlagssatsning i Sverige kommer att utmynna i, inte minst så bland författare.
– Jag letar efter starka berättelser med potential att nå ut till en stor publik, säger Karin Linge Nordh, som har 20 års erfarenhet som förläggare.
PETRONELLA SIMONSBACKA

Helena sigander hjälper nya författare komma igång

På Café Skrivas scen gav författaren Helena Sigander på torsdagen en snabb, men effektiv lektion i hur man börjar skriva skönlitteratur – från skapandet av den första röda tråden till att så småningom sätta punkt.
– Noveller är en röd tråd, en berättelse som man berättar. När ni gjort det ska ni vända er till veckopressen och sälja era noveller. Det är väldigt roligt att se sig själv i press, säger hon uppmuntrande.
Helena Sigander är van vid att hjälpa människor komma igång med skrivandet då hon sedan många driver år en skrivarskola på nätet som heter Deckarskolan. Föreläsningen på torsdagen hade titeln ”Börja skriva, fortsätt till slutpunkten” och arrangerades av Exilium Förlag.
PETRONELLA SIMONSBACKA

FÖRLÄGGARE PLANERAR TURNÉ I SVERIGE

I Ariton förlags monter hölls två boksläpp under fredagen, för antologierna ”Skriv om ditt liv” och ”Loser”.
– Det är så roligt att jobba med en grupp människor. Det blir en helt annan energi, säger Petra Ariton, förläggare.
Hennes förlag har gett ut ett stort antal böcker sedan startskottet gick 2012.
– Vi har gett ut 56 böcker, varav 18 novellantologier och sex andra antologier. Några är personliga berättelser, andra är faktaböcker, berättar Petra Ariton.
Under hösten kommer förläggarna Dennis och Petra Ariton att ge sig ut på en fikaturné, för att träffa skrivande människor.
– Många förläggare gör sig otillgängliga. Jag förstår det eftersom man får in enormt många manus och det kan vara överväldigande, men det är skönt att ha dessa timmar som är tillägnade författare som vill ställa frågor, säger Petra Ariton.
Hon hoppas på att kunna genomföra en liknande turné i Norrland under våren.
– En fika är enkelt, för då kan man bestämma sig i stunden. Det är bara att dyka upp. Det ska bli jätteroligt att fika i nya städer som Jönköping, Borlänge och Karlstad.
PETRONELLA SIMONSBACKA

Tvångsarbete tema i "produktionskedjan"

I podden ”Förnuft och känsla” på fredagen berättade Parul Sharma om sin bok ”Produktionskedjan”. Den innehåller vittnesmål från människor som utsätts för tvångsarbete och lever skuldsatta och livegna för att tillverka vardagliga föremål som exempelvis gummiband. Dessa föremål köps inte bara in av privatpersoner utan också av stora organisationer och kommuner i Sverige.
– Vi behöver fokusera på stora inköps- och upphandlingsfunktioner i organisationer, säger Parul Sharma.
PETRONELLA SIMONSBACKA

Hördegård lämnar det självbiografiska

Magnus Hördegård debuterade självbiografiskt med ”Vägen hem för Benjamin Blå” efter att han drabbats av diabetes och insett att sjukdomen kan ha orsakats av att han som 3-åring strålades mot cancer.
– Strålningen finns kvar i mig och kan fortfarande påverka mitt liv. Det kom som en chock, säger han.
Nu har han gått över till att skriva skönlitterärt.
– Jag började skriva på grund av en händelse. Det var en bearbetning, men ju mer jag skrev ju mer började jag skriva i romanform. Nu känns det skönt att släppa den tydligt biografiska delen, säger Magnus Hördegård, som nu är aktuell med den skönlitterära romanen ” Sju dagar med Nicolas”.
PETRONELLA SIMONSBACKA

Förläggare på distans från Schweiz

Kristina Suomela är förläggare på den svenska marknaden, men hon arbetar på distans från Schweiz. Hennes Miramir förlag har hittills gett ut omkring dussintalet böcker av sex författare.
– Det är ett fantastiskt arbete att få göra, säger Kristina Suomela.
Hennes råd till nya förläggare är att använda sig av professionella lektörer och korrekturläsare.
– Och man måste hålla kontakt med sina författare, så att författarna känner att dem är med, tillägger hon.
Fyra av de utgivna böckerna på Miramir förlag är Kristina Suomelas egna. Än så länge skriver hon främst på svenska.
– Jag håller på lite med att skriva på tyska, men det är svårt. Tala är en sak, men skriva är en annan.
PETRONELLA SIMONSBACKA